IstaknutoVesti

Posle marša 23 ruže za 23 ubijene žene u Srbiji

Uličnim maršom, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10.decembra, u Novom Bečeju je završena Kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Mnogobrojne žene iz Vojvodine marširale su su za jednakost i život bez nasilja.

U organizaciji Romske ženske mreže Banata i Udruženja Roma Novi Bečej nakon marša položene su 23 bele ruže u znak sećanja na 23 ubijene žene u Srbiji u 2022. godini.

Ova globalna kampanja koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta počela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završila se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Udruženje Roma Novi Bečej  i Romska ženska mreža Banata  tokom 16 dana aktivizma sprovele su kampanju  otvorivši je promocijom filma Ne tiče me se – tiče se svih nas, koji je izradila Američka ambasada.

 Danica Jovanović koordinatorka Romske ženske mreže Banata kaže da su tokom kampanje postavili 13 bilborda u Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Novom Bečeju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Vršcu i Vrbasu  sa porukom koja poziva na odgovornost i poverenje prema ženama sa iskustvom nasilja: „ Naše udruženje imalo je još aktivnosti u ovoj kampanji, jedna od njih je ruičak s povodom gde su naše korisnice  i predstavnici institucija uz na ručak  razgovarali  o problemima i  položaju Romkinja, zatim smo uključene u regionalne konferencije koje se održavaju van Srbije a povezane su sa temom nasilja i ljudskih prava, na kojima smo govorili o specifičnom položaju Romkinja, takođe u saradnji sa kancelarijom za inkluziju Roma organizovale smo događaj povodom same kampanje, gde smo sa predstavnicima institucija diskutovali o problemu nasilja i marginalizovanim grupama kao i o sistemskom odgovoru na nasilje nad ženama.“

Posle marša je u prostorijama udruženja održana je proslava i promocija romske kulture.

Podrška i informacije su dostupni korisnicama svakog radnog dana na jezicima nacionalnih manjina putem broja 023774959 kao i putem mobilnih telefona 0638194451 i 0616590117  24 h tokom 7 dana u nedelji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *