IstaknutoTOP STORIESVesti

Pravnici tvrde: Protivzakonit pokušaj opštine da naplati dugovanje za samodoprinos iz 2011.

Opština Novi Bečej pokušava protivzakonito da naplati samodoprinos iz 2011. godine. Tokom vikenda Novobečejcima su podelje opomene da nisu platili samodoprinos iz prihoda poljoprivrede i šumarstva od pre 9 godina. Na osnovni dug obračunata je i kamata pa su neke cifre za dugovanja od minimalnih stigle do prilično velikih. Sve to ne bi bilo ništa neuobičajeno da zakon jasno ne kaže da je to protivzakonito, a mnogi dužnici tvrde da nikad nisu dobili ni račun, a kamoli opomenu da ga nisu isplatili.

Advokat Radomir Nešić iz susednog Bečeja, čije su usluge potražili neki od oštećenih stanovnika Novog Bečeja tvrdi: „Zakon jasno kaže da je zastarelost kod predmeta o kojima pričamo 5 godina. Apsolutni rok zastare je 10 godina. Ovo praktično znači da ako se rok od 5 godina prekine slanjem opomene ili bilo kog drugog dokumenta u tom slučaju se od tog dana ponovo računa pet godina. Međutim to može da traje najviše do 10 godina. Pošto su ovo rešenja iz 2011.godine rok zastare počeo je da teče od 1.01.2012. godine“. On dodaje da Opština može da naplati ovo potraživanje samo u slučaju da je u međuvremenu pismeno obavestila građane o dugovanju, a po sadašnjim podacima ona to nije činila. Ovo tumačenje potvrdili su i advokati iz Novog Bečeja

S obzirom na to da je službenica Uslužnog centra opštine Novi Bečej jasno rekla, a načelnica za finansije opštine Novi Bečej potvrdila da u periodu od 2012. do 2020. godine nisu slali bilo kakav vid dokumenta- opomene za plaćanje ovog duga stanovnicima opštine, zakon jasno kaže da je nakon pet godina tačnije 1. januara 2017. nastupilo zastarevanje duga i da dužnici nisu u obavezi da ga plate. U ovom Zakonu se navodi „ „nemarni“ poverilac (u ovom slučaju opština) gubi pravo na prinudno ostvarenje zaštite, te kako zastarelost znači svojevrstan vid sankcije za „nemarnog“ poverioca koji svoje pravo nije vršio u vremenu koje mu zakonodavac daje, nema ni obaveze dužnika da po proteku zastarnog roka ispuni svoju obavezu: „Nastupanjem zastarelosti tuženi više nije dužan da izvrši svoju ugovornu obavezu“ (Presuda Višeg privrednog suda u Beogradu, Pž. broj 5810/01 od 24.10.2001. godine).“

Već nekoliko dana opštinu opsedaju nezdovoljni građani. Mnogi od njih traže dokaz da im je uručeno rešenje da plate samodoprinos na poljoprivredno zemljište te 2011. jer se ne sećaju da su ga primili. Po rečima načelnice za finansije u arhivi opštine potpisane otpremnice postoje, ali nemaju vremena svakom da vade posebno na uvid.

Poljoprivrednici iz Novog Bečeja, među kojima je i Siniša Tajkov, kažu da ne beže od plaćanja svojih obaveza, ali da za ova dugovanja nisu ni znali. Oni izražavaju sumnju da su ova rešenja primili. Tajkov kaže da nije dobio traženu potvrdu da je primio rešenje o samodoprinosu: „ Pitamo zašto se čekalo da prođe 10 godina. Probali smo da dobijemo odgovore u opštini, ali nam nije objašnjeno. Ako smo mi dobili ta rešenja, postoji dostavnica u arhivi opštine, koja je potpisana. Ja sam tražio za svoju porodicu taj dokument, ali mi nisu dali.“ On je dodao da su poljoprivrednici ogorčeni ovakvim ponašanjem opštine i da će mnogi od njih pravdu potražiti na sudu.

Još jedan apsurd je da veliki broj poljoprivrednika kojima je stigla opomena za neplaćen samodoprinos imaju i zvaničanu dokomentaciju iz opštine da nemaju nikakva dugovanja, koju su bili u obavezi da prilažu svaki put prilikom konkurisanja na pokrajinske i republičke konkurse za pomoć poljoprivrednicima. Između ostalog i zbog toga tvrde da je ovaj dug smišljen naknadno da se popune rupe u opštinskom budžetu, pa ako prođe prođe.

Mnogi građani zaplašeni pretnjom prinudne naplate i agresivnim pravno-ekonomskim tonom i rečnikom u opomeni,  izmirili su već svoje obaveze u datom roku od 5 dana.

Podsećamo da je ovo već drugi put da se iz finansijske službe servira ovakav hladan tuš Novobečejcima. U maju 2019.  desio se skandal sa pogrešnim obračunavanjem poreza koji je nakon intervencije i burnih reakcija povučen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *