IstaknutoTOP STORIESVesti

Romkinje od dana žena do Svetskog dana Roma – mesec ženskog romskog aktivizma

Romkinje od dana žena do Svetskog dana Roma – mesec ženskog romskog aktivizma

Kursevi za šminku, manikir, pedikir, knjigovodstvo ili kurs engleskog jezika biće okosnica meseca Romskog ženskog aktivizma 2021. koji počinje Međunarodnim danom žena  08. marta i završava se 08. aprila, Svetskim danom Roma i Romkinja u organizaciji Romske ženske mreže Banata.

Ove godine kampanjom pod nazivom: “Ja mogu da biram:Tradicija Da-Ne“ okupljene oko zajedničkog cilja: podići vidljivost Romkinja u našem društvu, svaka organizacija u okvirima svojih lokalnih i aktivističkih kapaciteta tokom ovog perioda pokušavala je da promeni predrasude i stereotipe o Romkinjama, ali i da utiču na promene njihovog položaja u lokalnim zajednicama.

Koliko je težak život i koliko se ukorenjene tradicionalne prepreke da Romkinje ostavre svoja prava, želje i ambicije vidi se iz mnogih slučajeva sa kojima se susreću aktivistkinje Multietničke feminističke mreže.

Vesna Ćerimović iz Udruženja Novi Bečej kaže da podrška institucija u slučajevima diskriminacije i nasilja nad Romkinjama postoji, jer je pored ostalog omogućuju potpisani protokoli i mehanizmi saradnje, ali da ima još mnogo prostora da se ona unapredi. Koliki su ti slučajevi često teški i stresni govori i podatak da su aktivistkinje obavezne da jednom mesečno posete psihologa, kako rad na ovakvim slučajevima ne bi uticao na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Zbog svega toga Udruženje Roma Novi Bečej sa aktivistkinjama Multetničke feminističke mreže pod liderstvom Romkinja u Vojvodini sprovodi niz aktivnosti:  od mini  kreativnih radionica izrade poklona korisnicama Udruženja, preko  live emisija na  njihovoj Facebook stranici „Mobing i radna prava Romkinja“, izrade i distribucije videa – Seksualno nasilje i uznemiravanje Romkinja, preko ankete na društvenim mrežama: „Šta je za vas rasizam?, sve do distribucije videa „Nemoj biti rasista“.

Dragana Barbul aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej smatra da do svesti o sopstvenim pravima Romkinje najpre dolaze ekonomskim osnaživanjem i nezavisnošću : „Zato su za mene od svih ozbiljnih segmenata akcije meseca romskog ženskog aktivizma najefikasniji on-line kursevi koji će omogućiti nekima od polaznica da se ekonomski osamostale, što im daje mogućnost da se izbore i za mnoga druga prava koja nemaju hrabrosti da zahtevaju zbog straha i nesigurnosti usled ekonomske zavisnosti“. Ona je dodala da pored tradicionalnih načina komunikacije sa ženama kojima se obraćaju putem radionica, drugih vrsta okupljanja ili poseta domaćinstvima, sve više koriste digitalne medije i društvene mreže pokušavajući  i na taj način da im se približe, što se pokazalo kao dobar način pogotovu tokom sveprisutne pandemije, jer im je pomoglo da ne izgube načine za komunikaciju.

Rani, maloletnički brakovi za čije iskorenjivanje se intenzivno bore i Udruženje Roma Novi Bečej i Romska ženska mreža Banata, su tema i tokom ovog meseca aktivizma. Kao jedna od najvećih prepreka   ka ostvarenju osnovnih ljudskih prava, zaustavljanje tradicije maloletničkih brakova je jedan od osnovnih strateških pravaca rada Multietničke feminističke mreze Vojvodine.

Za kraj meseca Romskog ženskog aktivizma 08.aprila biće distribuiran video na romskom jeziku povodom 50-godišnjice obeležavanja prvog kongresa Roma u Londonu, gde će desetak aktivista i aktivistkinja  čestitati Svetski dan Roma na svom maternjem jeziku svojim sunarodnicima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *