IstaknutoTOP STORIESVesti

Pokrajina daje, mi ne uzimamo novac za pošumljavanje. Zašto?

Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine, Smiljana Stančić, pitala je na Skupštini predstavnike vlasti – Zašto opština Novi Bečej godinama ne koristi ponuđena pokrajinska sredstva za pošumljavanje, koja su na raspolaganju svake godine? Dve trećine novca za pošumljavanje, koji je na konkursima nudio Fond za šume Vojvodine je nedodeljeno i neutrošeno, a naša Opština i Pokrajina i dalje su nepošumljene.

Ova dugogodišnja neodgovorna politika opštinske vlasti je potpuno neshvatljiva. Ako se već nudi novac da se poboljša pošumljenost naše opštine, ko je odlučio da se on ne koristi i zašto?

Lokalne samouprave dužne su da naprave operativni plan pošumljavanja. Opštine prave ovakve planove međutim Opština Novi Bečej nije među njima.

Stručnjaci za nizijsko šumarstvo izmedju ostalog kažu da nedostatak šuma nanosi značajnu štetu poljoprivredi, godišnje i do nekoliko miliona dinara. Ovim tempom, kažu, trebaće nam 1500 godina da dostignemo potrebni minimum od 14,4% pošumljenosti.

Vojvodina je sa svojih 7 % pošumljenosti najmanje pošumljena regija u Evropi, a na čak 80% svoje teritorije, na severu i zapadu pokrajine, pod šumom je prostor ispod 1%.

Prema prostornom planu AP Vojvodine pošumljenost bi trebala da bude iznad 14,4%.

Zakon o šumama propisuje naknade za korišćenje i namenu šume. Prema njemu 70% sredstava obezbeđuje Pokrajina, a 30% budžet opština i gradova.

U periodu od 2016. godine najveći deo novca koji se koristio iz fonda, utrošen je na izgradnju šumskih puteva, dok u istom periodu drastično pada iznos utrošen za podizanje novih šuma.

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine zahtevaju da se lokalna samouprava ozbiljno posveti problemu pošumljavanja, vetrozaštitnom pojasu, planskim uličnim zasadima, parkovima i mini parkovima i da počne da koristi sredstva pokrajine koja su za to namenjena. Svako suprotno ponašanje smatraćemo neodgovornim i rasipničkim.

 

Odbornička grupa

Lige socijaldemokrata Vojvodine

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *