IstaknutoTOP STORIESVesti

Stručnjaci iz Hrvatske i Srbije teorijski i praktično protiv trgovine ljudima – Najvažnija je prevencija

O efikasnim načinima za suzbijanje trgovine ljudima, na kakve se sve praktične prepreke može naići i kako ih otklanjati govorili su stručnjaci iz Hrvatske i razmenili svoja znanja i iskustva sa predstavnicama iz Srbije. O tome sa čim se sve susreću na terenu i u institucijama sistema pričale su predstavnica Ministarstva pravosuđa i uprave Maida Pamuković i Danijela Miloš Hasel, policijska službenica Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb, na radionici u organizaciji predstavnica Udruženja žena Vukovar i predstavnica Udruženja Roma Novi Bečej. Prvog dana edukacije predstavnice Astre i Atine iz Srbije pričale su sa kojim se sve problemima susreću i kako ih rešavaju. Atina je nevladina organizacija, koja jedina ima sklonište za žrtve trgovine ljudima.

 

Danica Jovanović, predsednica udruženja Roma Novi Bečej kaže da i problem maloletničkih brakova, kojim se bavi njihova organizacija više od deceniju, delimično potpada pod temu trgovine ljudima: “Okupile smo se ovde da pokušamo da se organizujemo kako bismo pomogle ženama i devojčicama žrtvama nasilja. Važna su nam iskustva koleginica iz Vukovara jer je Hrvatska u EU tako da one već imaju pristup evropskim procedurama i fondovima. Mi smo u procesu organizacije infopulta za žrtve nasilja i trgovine ljudima u Novom Bečeju. To je samo logičan nastavak rada i onih aktivnosti koje sprovodimo već 25 godina u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama. Važno je da lokalne i pokrajinske vlasti prepoznaju važnost ove teme.”

 

Mirjana Mizdrak Mišanović, koordinatorka Udruženja žena Vukovar: “Osnovni cilj projekta je jačanje kapaciteta stručnjaka kroz promovisanje zajedničkog standarda u oblasti jačanja saradnje u odgovoru na trgovinu ljudima na lokalu, nacionalnom i međunarodnom nivou. Učestvovale su vladine i nevladine organizacije koje se usko u svom radu bave prevencijom trgovine ljudima”

 

Povećanje broja dece žrtava trgovine ljudima, pojava dvostruke ili višestruke eksploatacije žrtava kao i povećanje broja domaćih državljana koji su žrtve trgovine ljudima u inostranstvu, uključujući i žene žrtve eksploatacije u prostituciji, su problemi koji zahtevaju međusektorsku i međunarodnu saradnju sa sa ciljem da se obezbedi sveobuhvatan i kontinuiran odgovor društva na trgovinu ljudima na način da se unapredi sistem prevencije, pomoći i zaštite žrtava i suzbijanja trgovine ljudima, posebno žena i dece. Neophodno je funkcionalno i institucionalno povezivanje izgradnja kapaciteta svih koji rade na iskorenjivanju ove pojave.

 

.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *