IstaknutoTOP STORIESVesti

75 plivača sa svih strana sveta uskočilo u Tisu po Časni krst

Uz gromoglasni aplauz Novobečejaca, snežne pahulje, polet jata belih golubova i pojanje sveštenika, ukupno 75 plivača hrabro i odvažno je uskočilo u Tisu i nastavilo da pliva prema Časnom krstu! Specifičnost ovogodišnjeg plivanja za časni krst je što su pored meštana učestvovali plivači iz drugih sredina iz Srbije i sveta: jedan plivač iz Bosne i Hercegovine, jedan plivač iz SAD i dva plivača iz Ujedinjenog Kraljevstva, tačnije iz Londona, a tu su bile i komšije iz mesta: Kumane, Novo Miloševo, Bačko Gradište, Srbobran, Vrbas, Subotica, Novi Sad i Beograd.  Zbog toga je ovogodišnja tradicija plivanja za Časni krst na reci Tisi u Novom Bečeju dobila i međunarodni karakter! Sve se dešavalo u organizaciji udruženja „Bogojavljenje Novi Bečej“.

Celodnevni program je počeo liturgijom u hramu „Svetog Jovana Preteče“ u Vranjevu, a zatim su se plivači uz mnogobrojnu publiku, okupili na obali reke Tise u Novom Bečeju. Tradicija plivanja za Časni krst u organizaciji udruženja „Bogojavljenje Novi Bečej “ traje šestu godinu.

Prve godine je učestvovalo 5 plivača, zatim 27, pa 38, pa 46, a ove godine ni manje ni više nego ukupno 75 plivača. Po prvi put su u plivanju učestvovale dve devojke.

Osim revijalnog dela plivanja, publika je imala priliku da uživa i u muzičkom nastupu pevača iz Novog Sada, Svjetlane Vukomanović i Nikole Dmitrović, dugogodišnjih članova crkvenog hora „Sveti Roman Slatkopojac“iz Petrovaradina, koji su za njih izveli numere „Rasti, rasti moj zeleni bore“, „Podmoskovske večeri“, Gusta mi magla padnala“ i „Katjuša“. U programu su učestvovale i devojke pevačke grupe Srednje skole Jovana Majinski, Julijana Tot i Milica Konstantin kao i devetogodišnja Mila Dan, učenica trećeg razde OŠ ,,Miloje Čiplić”. Otpevale su tri numere: ,,Crven cvete”, ,,Kosovski božuri” i ,,Veseli se srpski rode”.

Nakon toga, proglašen je dobitnik 6. po redu Bogojavljenskog plivanja za Časni krsta na reci Tisi u Novom Bečeju Igor Šodolović iz Bečeja, koji je izjavio da mu je bila izuzetna čast i zadovoljstvo da učestvuje i da osvoji Časni krst koji je toliko godina iščekivao.

Privrednici i pojedinci iz opštine Novi Bečej su se masovno odazvali i podržali manifestaciju, a u samom organizacionom odboru našli su se ugledni Novobečejci: Dr Miloš Knežev, predsednik Udruženja, Knežev Siniša, Stanković Dragiša, Bojović Predrag „Lola“, Andrin Dragomir, Stanaćev Aleksandar, Glavaški Dušan, Bunjevački Srđan, Somborski Darko i Vrebalov Jovan.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *