FEATUREDIstaknutoTOP STORIESVesti

MESEC ROMSKOG ŽENSKOG AKTIVIZMA aktivnosti MFM mreže – Upoznavanje sa mehanizmima podrške ženama koje su preživele nasilje i diskriminaciju

„8. marta na Medjunarodni dan žena Multirtnička feministička mreža Vojvodine želi da ukaže na veoma težak položaj žena u našem društvu, posebno višestruko marginalizovanih i manjinskih žena, žena na selu, žena sa invaliditetom, žena drugačije seksualnosti, samohranih majki, preduzetnica….Izložene nasilju u porodici i partnerskim odnosima, diskriminaciji u institucijama sistema, po raznim osnovama i zanemarivanjem specifičnih potreba unatar pojedinačnih kategorija danas ne možemo da kažemo da smo zadovoljne postignutim. Realnost nas demantuje, a situacija se još pogoršava. Izmučene brigom u pandemiji, zanemarne u svojim reproduktivnim pravima tokom pandemije, diskriminisane na tržištu rada, gurnute nazad u tradicionalne rodne uloge, ne možemo da budemo zadovoljne svojim položajem. Zato na Medjunarodni dan žena želimo javno da zahtevamo pažnju i poštovanje svih 365 dana u godini, a ne samo kada se obeležavaju medjunarodni datumi i globalne akcije protiv nasilja nad ženama.“, rekla je Danica Jovanović, koordinatorka Multietničke feminističke mreže Vojvodine.

U okviru akcije Mesec romskog ženskog aktivizma koja počinje 8.marta a završava se 8.aprila Multirtnička feministička mreža Vojvodine sprovešće 6 akcija „Na kafi protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije“ u okviru projekta  „Progovori – na tebi je red“ podržanog od strane ambasade Norveške i UNWOMEN kancelarija u Srbiji u okviru projekta „Bezbednost žena u Srbiji – Nisi sama!“.

Cilj ovih akcija je da Romkinje i druge višestruko marginalizovane i manjinske  grupe žena i devojaka u ruralnim područjima znaju koji su mehanizmi podrške ženama koje su preživele nasilje i diskriminaciju na raspolaganju.

Akcije na kafi će se u toku ovog meseca sprovoditi u: Novom Miloševu 10.03.2022. ; Tarašu 19.03.2022. ; Kovinu 22.03.2022. ; Borči 25.03.2022. ; Alibunaru 28.03.2022. I Kovačici 02.04.2022.

U okviru ovog  projekta Udruženje Roma Novi Bečej sa resursima Multietničke feminističke mreže Vojvodine, sprovelo je istraživanje o dostupnim socijalnim uslugama za žene i devojke žrtve nasilja iz ruralnih sredina na teritoriji APV čije će istraživanje predstaviti 8. Aprila povodom Svetskog dana Roma i Romkinja u Zrenjaninu .

U toku ovog meseca Multietnička Feministička mreža pod liderstvom Romkinja koja broji 20 organizacija i aktiva žena  će takođe sprovesti 4 ulične akcije u gradovima u Vojvodini, gde će tokom  kampanje deliti materijale-pamflete o rodno zasnovanom nasilju i ranim ugovorenim brakovima građanima/kama lokalnih zajednica.

Akcije će se sprovoditi u sledećeim gradovima:

09.03.  18 h Novi Bečej – 11.03. 15 h Mramorak – 16.03.  18 h Ečka -21.03. 16 h Kumane

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *